США подали позов про конфіскацію шасі літака вартістю 1,55 мільйона доларів

Всі новини

Дата

01 Тра 2024


Сьогодні Міністерство юстиції США подало скаргу про конфіскацію комплекту шасі для літака Boeing 737-800, який був затриманий у вересні 2023 року в міжнародному аеропорту Маямі митною та прикордонною службами США. Шасі були придбані на користь компанії з Киргизької Республіки, яка займається перевалкою товарів подвійного призначення, що обслуговує російську федерацію, всупереч економічним санкціям, запровадженим США.

 

Згідно з судовими документами, шасі було продано в червні 2023 року компанією з капітального ремонту та перепродажу авіаційних деталей, що базується у Флориді, за 1,55 мільйона доларів США посереднику в Стамбулі, компанії GQ Solution Elektronik Ekipman Limited Sirketi.

 

Одночасно з сьогоднішнім рішенням Державний департамент США оголосив про нові санкції проти компаній, що працюють у російському технологічному секторі, в тому числі GQ Solution Elektronik Ekipman Limited Sirketi, у зв'язку з постачанням компанією електронних компонентів компаніям, що базуються в росії.

 

У липні 2023 року Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) включило ТОВ «РМ Дизайн і розвиток» (RMDD) до списку спеціально визначених національних компаній (SDN) за діяльність в електронному секторі економіки російської федерації. За даними OFAC, RMDD було створено в березні 2022 року, менш ніж через місяць після російського вторгнення в Україну. OFAC охарактеризував «РМДД» як «активного постачальника товарів подвійного призначення в росію, в тому числі фірмам, які постачали електроніку для російських оборонних компаній». В результаті включення «РМД» до списку SDN все майно та частки в майні «РМД», що перебувають на території США, заблоковані. 

 

25 липня 2023 року, через п'ять днів після того, як OFAC визначив RMDD як SDN, компанія надіслала електронного листа з проханням до HML Aviation «повністю переключити [покупку] на наших партнерів GQ Solution». Після цього електронного листа всі згадки про RMDD були викреслені з рахунків-фактур на шасі.

 

29 серпня 2023 року GQ Solution заповнила форму сертифікації кінцевого використання/кінцевого користувача HML Aviation. Серед пунктів, включених у форму, є заяви про те, що GQ Solution «не буде експортувати або реекспортувати американську продукцію, технології або програмне забезпечення... в будь-яку країну з обмеженим доступом, якщо інше не дозволено урядом США».

 

1 вересня 2023 року Митно-прикордонна служба США (CBP) повідомила вантажовідправника, що затримала партію шасі в аеропорту Маямі. 

 

Ця конфіскація є результатом скоординованих зусиль уряду США, спрямованих на забезпечення дотримання американських санкцій та експортного контролю проти російської федерації після вторгнення в Україну. Позов про конфіскацію, описаний тут, є лише твердженням.

 

Ця справа координувалася в рамках робочої групи «KleptoCapture» Міністерства юстиції - міжвідомчої правоохоронної робочої групи, яка займається забезпеченням дотримання широких санкцій, експортного контролю та економічних контрзаходів, які Сполучені Штати разом зі своїми іноземними союзниками та партнерами запровадили у відповідь на неспровоковане військове вторгнення росії в Україну. Оголошена Генеральним прокурором 2 березня 2022 року, під керівництвом Офісу заступника Генерального прокурора, робоча група продовжить використовувати всі інструменти та повноваження відомства для боротьби зі спробами ухилитися або підірвати колективні дії, вжиті урядом США у відповідь на російську військову агресію. 

 

Тягар доведення можливості конфіскації в процесі конфіскації лежить на уряді.

 

Джерело: Офіс зі зв'язків з громадськістю Міністерства юстиції США