США запровадили санкції щодо росіянки через відмивання грошей підсанкційних олігархів

Всі новини

Дата

03 Лис 2023


Сполучені Штати запровадили санкції щодо росіянки Катерини Жданової за її роль у відмиванні сотень мільйонів доларів за допомогою віртуальної валюти від імені російських еліт, які перебувають під санкціями.

 

За даними відомства, у березні 2022 року Катерина Жданова допомогла російському клієнту приховати джерело багатства, щоб перевести понад 2,3 мільйона доларів у Західну Європу через шахрайський відкритий інвестиційний рахунок і придбання нерухомості. Результатом послуг Жданової є надання російським особам доступу до західних фінансових ринків, які в іншому випадку можуть бути заблоковані через санкції.

 

«Жданова використовує віртуальну валюту для здійснення великих транскордонних операцій. Вона також використовує традиційний бізнес, щоб підтримувати доступ до міжнародної фінансової системи, в тому числі через компанію з виробництва розкішних годинників, яка має офіси по всьому світу», – зазначають в американському міністерстві.

 

У Мінфіні США кажуть, що цей крок узгоджується із зобов’язанням G7 боротися з ухиленням від санкцій і ліквідувати лазівки, які дозволяють російській державі, її елітам, ставленикам і олігархам використовувати віртуальну валюту для компенсації впливу міжнародних санкцій.

 

Джерело: Радіо Свобода, Міністерство фінансів США