Допомога Україні від продажу "Челсі" затримується через затягування процесу погодження

Всі новини

Дата

07 Кві 2023


Фонд для допомоги Україні, який містить 2,34 млрд фунтів стерлінгів ($2,9 млрд), отриманих від продажу футбольного клубу "Челсі" Романом Абрамовичем, майже готовий до запуску і вже визначився з кандидатурою голови правління, але затвердження урядом Великої Британії займає більше часу, ніж очікувалося.

 

"Ми готові до роботи і просто чекаємо на схвалення", - сказав Майк Пенроуз, колишній виконавчий директор ЮНІСЕФ у Великій Британії, який зараз виконує обов'язки виконавчого директора нового фонду. "Існують складнощі та затримки, пов'язані з політичним схваленням як між Великою Британією та ЄС, так і в самій Великій Британії".

 

Пенроуз сказав, що його команда завершила всю паперову роботу, необхідну для створення фонду, в тому числі запропонувала кандидатуру генерального секретаря Норвезької ради у справах біженців Яна Егеланда на посаду голови і склала міжнародний шорт-лист кандидатів у члени правління, що складається з семи осіб. Він відмовився розголошувати імена, сказавши, що це люди, які вже давно працюють у благодійному секторі. Пенроуз повідомив, що він склав шорт-лист інвестиційних менеджерів, які будуть наглядати за грошима.

 

Минулого року уряд Великобританії виділив близько 200 000 фунтів стерлінгів на юридичні та адміністративні витрати, пов'язані зі створенням благодійного фонду, а також на наймання експертів для розробки плану використання коштів. За словами Пенроуз, фонд планує зосередитися на гуманітарних проектах, що підтримують медичні, освітні та житлові програми для українців.

 

Абрамович, російський бізнесмен зі статками понад 7,5 мільярдів доларів, продав лондонський футбольний клуб консорціуму на чолі з американським інвестором Тоддом Белі у травні 2022 року, після того, як на нього наклали санкції Велика Британія та Європейський Союз через його ймовірні зв'язки з президентом росії Владіміром Путіним.

 

Майже через рік після продажу кошти залишаються замороженими на банківському рахунку у Великій Британії, і жодна з них не надійшла в Україну. 

 

У заяві уряду Великої Британії в травні минулого року йшлося про те, що виручені кошти будуть розміщені на британському банківському рахунку і "використані на гуманітарні цілі в Україні". У заяві також зазначалося, що Великобританія співпрацюватиме з Європейською комісією та урядом Португалії, громадянином якої є Абрамович, щоб забезпечити дотримання санкцій і визначити призначення цих коштів.
 

У листопаді 2022 року міністр закордонних справ Великої Британії Лео Докерті заявив у Палаті громад, що він сподівається, що гроші "вже на початку своєї подорожі до України, щоб допомогти людям там, де вони потрібні".

 

Джерело: Bloomberg