Потреби на відновлення України оцінюються у 486 млрд доларів

Всі новини

Дата

15 Лют 2024


"Згідно з оцінкою, станом на 31 грудня 2023 року загальна вартість відбудови та відновлення в Україні становить 486 мільярдів доларів США впродовж наступного десятиліття. Ця цифра вища, ніж потреби, оцінені в 411 мільярдів доларів США рік тому", - ідеться у повідомленні Світового банку.

 

Найбільші потреби у відновленні та відбудові оцінюються у житловому секторі (17% від загального обсягу), далі йдуть транспорт (15%), торгівля і промисловість (14%), сільське господарство (12%), енергетика (10%), соціальний захист і забезпечення засобів до існування (9%), управління вибухонебезпечними предметами (7%). Загальні витрати для всіх секторів на розчищення залишків руйнувань і управління ними (і, за необхідності, на знесення) сягнули майже 11 мільярдів доларів США.

 

За оцінками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько 15 млрд дол. для невідкладних пріоритетних заходів з відбудови та відновлення. Акцент, як вказано, - на підтримку та мобілізацію приватного сектору, а також на відновлення житла, соціальної інфраструктури та послуг, енергетики та транспорту.

 

У RDNA3 (Швидка оцінка збитків та потреб) підкреслюється, що хоча близько 5,5 млрд дол. з цих потреб у фінансуванні вже забезпечені, близько 9,5 млрд дол. наразі залишаються не підкріпленими фінансуванням.

 

"Оцінка RDNA3, яка охоплює завдану шкоду за майже дворічний період з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року, демонструє, що пряма шкода в Україні сягнула майже 152 мільярдів доларів США", - ідеться у повідомленні,

 

Також вказано, що з часу проведення останньої оцінки RDNA2 уряд України, за підтримки партнерів, задовольнив деякі з найбільш нагальних потреб. "Наприклад, за даними уряду України, у 2023 році на відновлення житлового сектору виділено 1 мільярд доларів США, причому більшу частину коштів спрямовано на ремонт і відбудову пошкоджених будівель. У транспортному секторі проведено аварійно-відновлювальні роботи на понад 2 000 км автомагістралей, шосе та інших національних доріг. У сфері освіти місцева влада відновила близько 500 навчальних закладів, а з січня 2023 року частка навчальних закладів, які мають бомбосховища, зросла з 68% до 80%", - зазначається у повідомленні.

 

Джерело: UNN, The World Bank