На що будуть витрачені заморожені російські кошти, передані Україні: на відбудову, економічну підтримку чи на пряму військову підтримку?

Всі новини

Дата

04 Січ 2024


Після ракетних обстрілів 2 січня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав союзників якнайшвидше схвалити використання заморожених російських активів для допомоги Україні.

 

Йдеться про майже 300 мільярдів доларів російських державних активів заблокованих на рахунках у США та Європі, які можуть стати вагомим джерелом підтримки України, доки допомога Заходу затримується.

 

В мережі поширюється дискусійний документ G7, в якому йдеться, що арешти заморожених активів Москви були б законними як «контрзахід, щоб спонукати росію припинити її агресію».

 

Колишній посол США в Польщі Даніель Фрід вважає, що у роботі із замороженими активами росії є прогрес. Зокрема, вказує експерт, Білий дім поволі почав рухатися в напрямку того, щоб вчинити “правильно”.

 

“Адміністрація Байдена нарешті перейшла від небажання говорити про це, до бажання просувати цю ідею та робити це не одноосібно, а діяти з Європою. США звертаються до інших урядів і намагаються працювати через країни G7, щоб зробити це єдиним фронтом”, - говорить посол.

 

Фрід застерігає, що ці кошти не можна розглядати, як альтернативу допомоги Україні, доки союзники ухвалюють рішення про наступні пакети допомоги.

 

“Може знадобитися деякий час, щоб ідентифікувати ці активи та виконати юридичні вимоги для їх конфіскації. Отже, це не заміна, але потужний сигнал про те, що росія не втече від відповідальності за свою агресію”, - каже експерт.

 

З цим погоджується й Александр Вершбоу, ексзаступник генсека НАТО і колишній посол США у Росії. Він вважає, що ідея передачі заморожених російських активів Україні набуває підтримки, але може бути не готовою в короткостроковій перспективі.

 

Крім цього, зараз ведуться дискусії щодо того, на що ці кошти можна буде витратити - на відбудову, економічну підтримку чи на пряму військову підтримку.

 

Найбільше застережень - щодо останньої, пояснює експерт Атлантичної Ради Даг Клейн, адже на практиці це означатиме, що США витрачатимуть російські гроші на купівлю власної зброї, яку потім передаватимуть Україні. Тому, вважає експерт, це малоймовірно.

 

Однак, якщо вдасться передати Україні конфісковані кошти, це буде втіленням принципу “зламав - плати”, міркує Клейн.

 

Джерело: Voice of America, Financial Times