Санкційний режим Великобританії піддасться перегляду після позову російського олігарха Швідлера

Всі новини

Дата

24 Лип 2023


Законність режиму санкцій Великої Британії, встановленого після вторгнення росії в Україну, піддасться юридичній перевірці після того, як олігарх за радянських часів і соратник Романа Абрамовича почав вимагати судового розпорядження про звільнення своїх активів, включаючи два приватні літаки.

 

Справа, яку порушує нафтовий бізнесмен-мільярдер Євген Швідлер, послідувала за аналогічними викликами олігархів, які зараз звертаються до судів у Європі, де діє інший, але подібний режим санкцій.

 

Клопотання Швідлера про звільнення його активів є першою справою, яка потрапила до високого суду Великобританії за участю приватної особи. Ряд інших справ очікуватиме свого розгляду, якщо він досягне успіху, оскільки у Великобританії діє прецедентне право.

 

Швідлер потрапив під санкції у березні минулого року. Міністерство закордонних справ заявило, що Швідлер отримував фінансову вигоду від своїх зв’язків із російським режимом.

 

Швідлер ніколи не був громадянином Росії, а тепер є громадянином Великобританії та США. На момент застосування санкцій Міністерство закордонних справ оцінювало його статки в 1,2 мільярда фунтів стерлінгів. Він розбагатів на нафтовій фірмі «Сибнефть» після приватизації російських промислових активів після розпаду срср і має тісний зв’язок з Абрамовичем. До початку дії санкцій вони володіли частками зареєстрованого в Лондоні сталеливарного підприємства Evraz.

 

Джерело: The Guardian