Науседа виступив за передачу Україні заморожених активів рф

Всі новини

Дата

15 Бер 2023


Заморожені активи російської федерації мають бути передані Україні для відбудови.

 

Про це заявив президент Литви Ґітанас Науседа на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

«Неймовірний та жорстокий терор минулого знову повернувся в Європу. У цьому зв'язку ще важливіше, щоб російські злочини не залишилися безкарними… Тривале уникнення теми минулих злочинів радянської диктатури та їх замовчування не лише становлять загрозу для європейських цінностей, а й не дозволяють народу росії протистояти власному минулому», - наголосив президент Литви.

 

Він підкреслив, що потрібно «зруйнувати це коло брехні, прославляння злочинців та кривавих агресорів до того, як воно зруйнує всіх нас».

 

«Йдеться не лише про долю України та її народу. Від цього залежить будь-яка перспектива тривалого та сталого миру в Європі», - додав литовський лідер.

 

На його переконання, Європейський Союз має посилювати санкції проти росії, щоб позбавити її ресурсів для продовження війни проти України. Водночас Європа має зробити все можливе, щоб винні у злочині агресії проти України були притягнуті до відповідальності.

 

«Я рішуче підтримую створення Спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії, а також використання заморожених російських активів для відбудови України. Переконаний, що резолюція щодо створення спеціального трибуналу, ухвалена Європарламентом у січні, допоможе досягти того, що здавалося важкодосяжним», - заявив Науседа.

 

Окремо він підкреслив, що Україні потрібна Європа, але Європа теж потребує України з її новою енергією та дивовижною здатністю робити неможливе, тому прапор України має вже невдовзі майоріти поряд із прапорами інших країн-членів ЄС.

 

Джерело: Укрінформ