Пропозиція ЄС щодо використання заморожених російських коштів відкладена до вересня

Всі новини

Дата

24 Лип 2023


Пропозиція Європейської комісії щодо використання заморожених державних російських активів для фінансування України не буде опублікована до вересня, заявив у четвер речник Єврокомісії.

 

Очікувалося, що пропозиція буде опублікована до серпня.

 

Речник додав, що ЄС працює над угодою з країнами G7 про те, як рухатися далі, і очікувалось, що заява буде зроблена цього місяця. Країни G7 та ЄС разом заморозили понад 300 мільярдів євро (335,55 мільярдів доларів).

 

Підтримка використання плану - це чудова новина, адже саме країни ЄС є держателями найбільшої частки заморожених російських активів - близько 200 мільярдів євро. Втім, перенесення засідання свідчить про те, що консолідованої позиції щодо використання коштів Euroclear ще немає, але активна робота над цим триває, що дає надію на позитивний результат.

 

Раніше навіть передача прибутків була табуйованою темою через "юридичні перепони". Україна могла б отримати від 3 до 10 мільярдів доларів щорічно. Правда юридичних обмежень від цього не менше. 

 

Основною пересторогою є те, що західні партнери цим і обмежаться, передаючи Україні по декілька мільярдів щороку, що на фоні 411 мільярдів збитків виглядає несуттєво. Ми ж вбачаємо, що це прекрасний перший крок, який може переламати ситуацію в бік стягнення активів агресора.

 

Джерело:  Reuters