Міністерство юстиції США подало позов про цивільну конфіскацію суперяхти Керімова вартістю 300 мільйонів доларів

Всі новини

Дата

23 Жов 2023


Мінюст США подав позов про цивільну конфіскацію суперяхти «Amadea» вартістю понад 300 млн.дол., яка належить санкціонованому російському олігарху Керімову та була арештована у 2022 р. в Республіці Фіджі на запит Сполучених Штатів.

 

Існує ймовірність, що отримані активи можуть бути передані Україні, як це було у випадку із передачею Україні коштів, конфіскованих американською стороною у російського олігарха Малофеєва.

 

У позові стверджується, що суперяхта була вдосконалена та утримувалася всупереч чинним санкціям проти Керімова та осіб, які діяли від його імені.

 

Тягар доведення можливості конфіскації у цивільному процесі лежить на уряді, і судовий розгляд щодо цього майна та його позивачів ще триває.

 

Нагадаємо, що позов про цивільну конфіскацію - це лише твердження про те, що гроші або майно були залучені до злочину або є доходами від нього. Ці твердження не є доведеними доти, доки суд не винесе рішення на користь Сполучених Штатів.

 

"Подання цієї скарги свідчить про те, що Сполучені Штати серйозно ставляться до ухилення від санкцій і будуть використовувати всі наявні в їхньому розпорядженні інструменти, щоб забезпечити притягнення до відповідальності осіб, які потрапили під санкції, за скоєні ними злочини", - заявив прокурор Південного округу Нью-Йорка Деміан Вільямс. "Я дякую нашим партнерам з оперативної групи KleptoCapture, а також відданим своїй справі прокурорам цього офісу за їхню важливу роботу з притягнення російських олігархів до відповідальності та надання допомоги нашим союзникам в Україні".

 

Джерело: U.S. Department of Justice