Україна збирається конфіскувати активи російського політика Цекова

Всі новини

Дата

15 Тра 2023


Міністерство юстиції України подало позов щодо конфіскації активів російського політика Сергія Цекова.

 

"11 травня 2023 року Міністерством юстиції України подано до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції, передбаченої пунктом 1частини першої статті 4 Закону України «Про санкції» до Цекова Сергія Павловича – громадянина російської федерації (громадянства України не позбавлений) 28 вересня 1953 року народження, уродженця міста Сімферополь, АР Крим, УРСР, сенатора російської федерації, представника в Раді Федерації  від законодавчої влади Республіки Крим", - повідомили в міністерстві.

 

Сергій Цеков — колишній український, згодом — російський політик. Перший член ради федераціїї рф від влади Криму з 24 вересня 2014 року. 

 

Цеков - один із чотирьох депутатів, які 16 липня 1990 року проголосували проти ухвалення Декларації про державний суверенітет України.

 

Після 2014 Сергій Цеков став представником півострова у раді федерації. 

 

17 березня 2014 року, через окупацію Криму, занесений Європейським Союзом до санкційного списку осіб, у яких у ЄС заморожуються активи і щодо яких введено візові обмеження.

Як віце-спікер Верховної Ради Криму, Цеков спільно з Сергієм Аксьоновим ініціював незаконну відставку уряду Автономної Республіки Крим. До цієї справи він залучив Володимира Константинова, погрозивши йому звільненням. Він публічно визнав, що депутати від Криму були ініціаторами запрошення російських солдатів для захоплення Верховної Ради Криму. Він був одним із перших кримських лідерів, які публічно зажадали приєднання Криму до росії. Депутат російського законодавчого органу, який надає політичну та економічну підтримку незаконним спробам росії анексувати суверенну українську територію шляхом проведення фіктивних референдумів.

 

12 березня 2022 року, на тлі вторгнення Росії в Україну, потрапив до розширеного списку санкцій ЄС, а також під санкції Швейцарії, України та Нової Зеландії.

 

Джерело: Міністерство юстиції України