США шукає нових повноважень для передачі арештованих російських активів Україні

Всі новини

Дата

20 Кві 2023


У грудні Конгрес дозволив Міністерству юстиції передати активи, конфісковані у російських олігархів, які потрапили під санкції, до Державного департаменту з питань відновлення України. Але повноваження поширюються лише на активи, конфісковані у зв’язку з порушенням санкцій США згідно з певними указами президента.

 

Як результат, російське майно на мільйони доларів, конфісковане в порушення експортного контролю та інших економічних контрзаходів США, не може бути передано.

 

Тепер Міністерство юстиції закликає Конгрес розширити перелік конфіскованих активів, які він може передати Україні для відновлення.

 

 

"Ми залишимо гроші "в столі", якщо не розширимо наші можливості використовувати конфісковані активи, які ми отримуємо від примусового стягнення порушень експортного контролю та розширення санкційних режимів, до яких застосовуються ці повноваження", - заявила заступник Генерального прокурора Ліза Монако під час слухань у Сенатському юридичному комітеті в середу. "Тому я закликаю Конгрес надати нам додаткові повноваження, щоб ми могли змусити олігархів заплатити за відновлення України".

 

Сенатор-демократ Річард Блюменталь заявив, що "справжні гроші" знаходяться в заморожених російських фондах, і запитав Монако, чи потрібно Міністерству юстиції більше повноважень, щоб передати їх Україні.

 

Монако зазначила, що більша частина коштів знаходиться за кордоном, і що їх використання для України викликає складні юридичні питання, але вона наполягла на тому, що Росія в кінцевому підсумку повинна заплатити за відновлення України.

 

Джерело: Voice of America