Бріф інтерв'ю з Маркіяна Ключковського про роботу Реєстру збитків

Всі новини

Дата

26 Жов 2023


Нагадаємо, в листопаді 2022 Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, за якою росія має виплатити Україні репарації за збитки, завдані внаслідок повномасштабної агресії. В травні 2023 реєстр збитків був створений на саміті глав держав та урядів Ради Європи,  а в червні 2023 виконавчим директором призначили українського юриста Маркіяна Ключковського.

 

25 жовтня вийшло інтерв’ю Маркіяна Ключковського для видання Бабель.

 

Коротко про роботу реєстру з інтерв’ю:

 

  • Інформацію до реєстру зможуть подавати всі, хто зазнав збитків - фізичні особи, юридичні особи та держава, в широкому сенсі цього слова: державні підприємства, муніципальні, державні органи. 
  • Наразі особи, які зазнали збитків, можуть подавати інформацію про це до Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ). Ті кошти, які громадяни отримують через РПЗМ не є “компенсацією”, адже збитки були завдані не Україною, держава лише допомагає громадянам, при чому доволі обмежено. Згодом заявки з РПЗМ потраплятимуть до Міжнародного Реєстру вже від держави як заявника. Таким чином, якщо особа зазнала збитків на суму більшу, ніж та, яку може надати держава через РПЗМ, вона зможе отримати решту з Реєстру.
  • Які саме докази має подавати постраждала людина, поки невідомо, адже вимоги має затвердити Рада реєстру, якої ще немає. Зараз держави-учасники висувають кандидатів, а в середині листопада буде голосування. Рада складатиметься з семи членів, одного з них номінує Україна, шістьох інших — усі учасники реєстру. Ця рада має визначити категорії збитків, сформулювати вимоги щодо доказів. Бо вимоги в категоріях «вимушене переселення» і «знищення майна» зовсім різні, їх неможливо порівнювати. Ймовірно, будуть спроби зловживання, недосконалі заявки, тому нам потрібно мати чіткі параметри. І головна вимога — все буде винятково в цифровому вигляді.
  • Підрахунок збитків не входить у мандат реєстру. Це другий елемент механізму, і це буде робити компенсаційна комісія, яка розглядатиме заяви, позови по суті та даватиме їм оцінку.  У Реєстру є три критерії, щоб зареєструвати заяву. Це має бути шкода на території України, у період з 24 лютого 2022 року та у звʼязку з російською агресією.
  • Ймовірно, в першому кварталі 2024 люди фізично зможуть надсилати заяви. Скоріше за все, не всі категорії одразу. Поділ на категорії відбувається за двома критеріями - за субʼєктами подання фізичні особи, юридичні та держава і за видом шкоди, чи за правопорушенням: починаючи від вимушеного переміщення чи переселення.
  • Поки залишається відкритим питання, чи зможуть військові подавати заявки до Реєстру, оскільки, хоч Україна вважає, що так, але під цим повинні підписатися всі учасники. Згідно з Женевськими конвенціями, військові ЗСУ — це комбатанти. Вони десь більше захищені, але їхня функція — воювати. Але в Збройних силах маса мобілізованих, а не професійних військових. Без війни вони не йшли б на фронт і не гинули б, тобто, на думку України, вони — жертви російської агресії.

 

Джерело: Бабель