Фінляндія шукає способи витіснити російських власників з Арени «Гельсінкі»

Всі новини

Дата

04 Жов 2023


Фінляндія шукає способи взяти під контроль найбільшу спортивну арену Гельсінкі, яка закрита з минулого року через санкції проти її російських мільярдерів-власників.

 

Мільярдер Геннадій Тимченко, який має інтереси в російських енергетичних компаніях, і Роман Ротенберг, нащадок впливової родини Ротенбергів, контролюють арену, яка раніше була головною ареною для найулюбленішого виду спорту Фінляндії - хокею.

 

Всі активи Тимченка в ЄС заморожені, а Роман Ротенберг є об'єктом американських санкцій, введених проти його батька Бориса, дядька Аркадія та їхніх родин за тісні зв'язки з Путіним.

 

Фінляндія, яка приєдналася до військового альянсу НАТО у квітні у відповідь на вторгнення сусідньої росії в Україну, твердо підтримує санкції Європейського Союзу, але сподівається, що для неї може бути зроблено виняток, який дозволить їй взяти під контроль арену.

 

Мер Гельсінкі Юхана Вартіайнен заявила, що місто сподівається, що російські власники добровільно підуть на продаж.

 

Кілька учасників торгів висловили зацікавленість у купівлі арени, але за нинішньої ситуації будь-яка ціна продажу буде заморожена фінською судовою виконавчою службою до моменту скасування санкцій, заявили в Міністерстві закордонних справ Фінляндії.

 

Фінляндія також розглядає можливість експропріації стадіону, якщо російські олігархи відмовляться добровільно продати свої частки, заявили міністерства закордонних справ і юстиції Фінляндії.

 

Проте, чинні правила ЄС щодо санкцій не передбачають експропріації заморожених активів, що може ускладнити цей варіант.

 

Джерело: Reuters